Pince és szőlő

A Brilliant Holding Kft. borpincéje a Hajós-Bajai borvidéken található, ahol az évi napos órák száma meghaladja a 2000-et, így ideális a szőlő termesztéshez. A napsütés és a talaj együttesen adják a szükséges cukortartalmát a szőlőnek és a csodálatos bársonyos vörös színét a boroknak. A pince eredete az 1950-es évekre nyúlik vissza. Akkor építették a 4000 hl-es tároló kapacitású ászok pincét. Itt dolgozták fel a környéken ültetett hagyományos „alacsony” művelésű szőlőtőkék termését. A pince vörösboros pince volt, a kézi szüret után az erjesztés kádakban, hagyományos csömöszöléses módszerrel történt. Abban az időben a vörösbort lédigként értékesítették. A helyi gazdálkodáshoz szorosan kötődik a szőlőtermesztés. A térség karakterisztikus arculata, a magaspart oldalán húzódó pincesorok évszázadok óta utalnak e tényre.
A szőlő honosítására a magasan fekvő, hátsági, homokos talaj kínált lehetőséget. A Brilliant Holding Kft. 1989-ben lett alapítva, azzal a céllal, hogy a présház felújítása és a feldolgozó technológia korszerűsítése után, magas minőségű vörös és Rose borokat termeljen és értékesítsen. A borpincénkben a legmodernebb technológiát ötvözzük a hagyományos fahordós érleléssel.
Cégünk szőlőföldjei a présház mellett terülnek el 34 Ha-on. Termelt szőlő fajtáink Cabernet Sauvignon,Kékfrankos,Merlot,Zweigelt. A feldolgozás során hőfokszabályzott erjesztést alkalmazunk,majd a főerjedés lezajlása után tölgyfahordóban érleljük a vörösbort.