Cuvee

A cuvéeről:

Különböző szőlőfajták, düllők, évjáratok mustjainak vagy borainak házasítása egy jobb minőség érdekében. A cuvée francia eredetű kifejezés eredetileg a pezsgőgyártásnál használták. Egyrészt a friss ép szőlőszemekből préselt mustot, másrészt a házasított, pezsgő alapborokat hívták így. A pezsgőipari kifejezés persze átkerült a borászatba is, ahol végül is házasítást jelentett, ahogy mi is szeretjük nevezni. A házasításkor a borokat, vagy a mustokat elegyítik, úgy, hogy abból különleges - az egyes alkotó borok tulajdonságait magába hordozó, netán azokat kiemelő és felerősítő, kiegészítő – harmonikus borok jöjjenek létre.

Leírás:

Francia kifejezés, azonos fajtájú, vagy azonos termőhelyű borok házasítása. Más megközelítésben a pezsgő készítése során a másodlagos erjesztésre házasítással összeállított alapbor. A szakmájukat művészi szinten űző borászok gyakran "játszanak" különböző fajtájú, vagy más-más módon érlelt, de egymással harmonizáló borok keverésével. Az eljárás többféle lehet: akár már kezdettől fogva együtt erjeszthetik őket, de lehet csak az érleléskor házasítani a fajtákat. A házasítással egyrészt új ízeket hoznak létre, de szükség esetén az eljárás javít bizonyos hiányosságokon a savasság, az alkoholszint, a testesség vagy a zamat tekintetében.  A házasított bort másként cuvée bornak is hívjuk; a cuvée-t alkotó szőlőfajtákat a bor címkéjén részarányuk szerint, csökkenő sorrendben fel kell tüntetni. Franciaországban különböző szőlőfajtából és/vagy termőhelyről készült borok megfelelő arányban való házasítása. Minimum 8,5 V/V% alkoholt tartalmaznak, és nem haladják meg a 15V/V%-ot.