Cabernet Sauvignon

oltalom alatt álló eredetmegjelölésű száraz vörösbor

A Cabernet Sauvignonról:

Francia eredetű világfajta, amely a villányi borvidék dűlőin is a legszebb arcát mutatja. Erjesztést követően, 12 hónapig nagy tölgyfahordóban érlelődik. Sötét intenzitású, mélyvörös színű nagy testű bor. Illatában és ízében erdei gyümölcsök fedezhetők fel. Sok éves érlelési potenciállal bír. A Cabernet sauvignon egy vörösszőlőfajta, amelyből a "vörösborok királya" készül. Francia eredetű világfajta, a vörösborok királya. A közelmúltban osztrák kutatók fényt derítettek arra, hogy e fajta valójában a Cabernet Franc és a Sauvignon Blanc keresztezéséből származik. Magyarországon a Villányi, Szekszárdi, Egri, Dél-Balatoni és a Hajós-Bajai borvidéken található.

Leírás:

Már a XX. sz. elején megtalálható volt borvidékeinken, jelenlegi elterjedtsége a nyolcvanas évek közepe felé alakult ki. Azóta a kifejezetten fehérbor termő területeinket leszámítva mindenütt megtalálható. Érési ideje szeptember vége. Fürtje kicsi, vállas, közepesen laza. Bogyója kicsi, vastag héjú, melyben nagy mennyiségű színező- és cserzőanyag található. Különféle talajtípusokon képes teremni, de a legjobb minőséget a jó vízáteresztő képességű, márgás, agyagos vagy meszes talajokon adja. Kiválóan alkalmas tölgyfahordóban való érlelésre. A hazai kínálatban a legtöbbre értékelt vörösborokat ebből a fajtából kóstolhatjuk. Sajnos a nyolcvanas évek elején számos borvidéken át nem gondolt telepítések nyomán nem az értékes klónok kerültek elültetésre, ezért a jelenlegi állomány nagyobb részének termése nem alkalmas nagy minőségű borok előállítására. Ezeknek a boroknak gyakran nyers és durva savaik vannak, ami legtöbbször az éretlen alapanyagnak köszönhető. 
A jellegzetes éretlen "paprika" íz ezekben a borokban gyakori vendég. Nem úgy azoknál a termelőknél, akik igényesen kialakított ültetvényről szüretelnek érett, és erősen hozamkorlátozott alapanyagot